Ik ben een erg avontuurlijke en nieuwsgierige jongen. Dit werd compleet stuk geslagen door mijn middelbare school: ik leerde dingen die ik niet wilde leren en kon niet zelf bepalen wat ik met mijn tijd wilde doen. Ik was altijd kritisch op, maar voornamelijk gefrustreerd over, deze opgelegde instelling die mijn leven, zonder dat ik er enige invloed op had, in haar greep had. Ook corona kwam even moeilijk doen, waardoor ik niet eens de deur uit kon. Er kwamen lockdowns, avondklokjes en ik mocht met maximaal drie personen op straat. En waarom? Ik vond al die systemen die mij en anderen van hun vrijheid beroofde maar onzin.
En toen werd ik gevraagd om bij te dragen aan een rechtszaak tegen een van de regeltjes die mij beperkte in mijn doen en laten (buiten kijk gelaten of deze regel wel of niet gegrond was). Dit liet ik me geen tweede keer zeggen. Ik pakte pen en papier en begon met het schrijven van een pleidooi tegen deze wet. Een meesterwerk al zeg ik het zelf en ik was dan ook trots toen ik deze op vijftienjarige leeftijd mocht voordragen aan duizenden kijkers. Ik werd verder in deze wereld van rechtszaken, debatten en poepgooien gezogen. Ik ontmoette advocaten, politici, en boze twitteraars. Het spreken met al deze mensen leidde tot de wens naar een eigen podcast. Al snel kocht ik van mijn zuurverdiende afwasgeld podcastapparatuur waarmee ik in gesprek zou gaan met vluchtelingen, studenten en zelfs pornoactrices. Verschillende onderwerpen kwamen aan bod en mijn interesse in maatschappelijke kwesties is nooit meer verdwenen.
Toen ik eindelijk klaar was op de middelbare school had ik geen andere keus. Ik melde me aan bij de opleiding journalistiek en begon met het opzetten van mijn eigen journalistieke platform: Lucas' Journal. In Lucas' objectieve, onafhankelijke, transparante, relevante en betrokken dagboek kunt u journalistieke projecten terugvinden. Lucas' Journal is hét journalistieke medium dat durft te vragen!
Dat was mijn voorstelrondje in een notendop. Oh, en trouwens: mijn naam is Lucas Aerdts.
Lucas' kernpunten
Journalisten zouden objectief te werk moeten gaan. Leuk in theorie, maar in praktijk kan dat helemaal niet. Mensen handelen nu eenmaal uit gevoelens, zo ook journalisten. Daarom vermeld ik voor en na het onderzoek altijd mijn eigen gedachten over het desbetreffende onderwerp. Deze voeg ik toe aan de kennisgeving. Zo kunt u iedere zin die ik uitkraam vergelijken met mijn denkwijzen. Mocht uit deze vergelijking blijken dat ik mijn subjectieve hersenpan laat doorschemeren op het nieuws, kan ik hier altijd op worden geattendeerd via de contactpagina van Lucas' Journal. Graag zelfs! Objectieve journalistiek moet namelijk op alle mogelijke manieren beschermd worden.
Onafhankelijke journalistiek is een van de vereisten voor een gezonde samenleving. Journalisten kunnen op deze manier hun werk baseren op feiten in plaats van op belangen. Het is reëel dat machtige personen en organisaties journalistieke onderzoeken willen beïnvloeden. En dat doen we dus niet hè! Lucas’ Journal zal altijd de aanleiding voor en de werkwijze van een onderzoek vermelden. Onafhankelijkheid binnen de journalistiek is een groot goed wat beschermd dient te worden.
Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat een eerlijke en transparante werkwijze essentieel is voor de betrouwbaarheid en objectiviteit van journalisten. Daarom kunt u bij Lucas’ Journal alle gebruikte bronnen terugvinden. Daarnaast zal ik, dan wel in grote lijnen, beschrijven hoe ik te werk ben gegaan. U kunt dus makkelijk nagaan of ik ben omgekocht, dingen verdraai of onder invloed was van wiet tijdens het onderzoek. Grapje natuurlijk!
Lucas’ Journal staat voor juiste informatie. Daarbij is het belangrijk om nieuws bij te werken wanneer er nieuwe relevante informatie verschijnt. Naast het geplaatste nieuws zal daarom een opmerking verschijnen op het moment dat er nieuwe info bekend is. Op die manier zal het nieuws van Lucas’ Journal altijd actueel, bruikbaar en relevant zijn.
Als journalist is het mijn taak om een reëel beeld van de maatschappij te schetsen. Een vereiste hiervoor is dat ik alle maatschappelijke stromingen op de voet volg. Ik zal daar zelf actie tot ondernemen, maar ook u kunt mij helpen. Informatie die u aan mij wilt voorleggen, kan gemakkelijk verstuurd worden via de contactpagina op Lucas' Journal. Mocht u vragen hebben over nieuws dat ik vrijgeef of bepaalde maatschappelijke onderwerpen, kunt u op dezelfde manier contact met mij opzoeken.