+31 6 24 32 48 55
lucas@lucasjournal.nl

Lucas' Journals

Ervaren insecten pijn, net als mensen?

In een artikel van het BD gaf Anne Hilhorst, directeur van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, aan dat er onder wetenschappers groeiende overeenstemming is dat insecten pijn kunnen ervaren. Klopt dat wel?

Wat is pijn?

Het is vaak zo dat de meest primaire begrippen en ervaringen in het leven, juist het moeilijkste zijn om te beschrijven. Beschrijf maar eens hoe de kleur groen er uit ziet. Moeilijk hè? Toch heeft de International Associastion for the Study of Pain (IASP), een organisatie die vaak genoemd wordt als het gaat over de definitie van pijn, een poging gedaan. Pijn is “een onaangename sensorische en emotionele ervaring die verband houdt met, of lijkt op, de ervaring die verband houdt met, daadwerkelijke of mogelijke weefselschade,’’ volgens hen. Toch is een kneep in je vel een beter voorbeeld. Goed om te vermelden: er bestaat iets als nociceptie. Dat betekent dat een organisme het vermogen heeft om weefselbeschadiging of dreigende weefselbeschadiging waar te nemen. En dat is iets heel anders dan pijn. Bij pijn is het zo dat een organisme écht emotionele schade doormaakt en bij nociceptie heeft het organisme enkel en alleen door dat het zich in een schadelijke situatie verkeerd.


Onderzoek

Dan die groeiende overeenstemming over dat insecten pijn ervaren. Er zijn een aantal onderzoeken geweest naar pijn bij insecten, maar hard bewijs ontbreekt nog. Neem als voorbeeld een onderzoek over chronische pijn bij fruitvliegen. Onderzoekers van het Charles Perkins Centre van de Universiteit van Sydney hebben ontdekt dat fruitvliegen na een verwonding blijvende overgevoeligheid vertonen voor prikkels die normaal niet pijnlijk zijn. Dit wijst op een vorm van chronische pijn, vergelijkbaar met neuropathische pijn bij mensen. Hierbij gaat het echter niet over pijn als emotionele ervaring, maar over pijn als reactie op weefselbeschadiging (nociceptie). En zo zijn er meerdere onderzoeken met een soortgelijk resultaat.


Moeilijk te bewijzen

Het is ook erg lastig om aan te tonen dat een insect pijn ervaart. We kunnen immers niet in een insect veranderen (dat zou cool zijn) en voelen wat het insect eventueel zou voelen. Dat benadrukt Anne Hilhorst, directeur van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, ook in het artikel van het BD: ‘’Het echt bewijzen, is moeilijk. Maar zelfs larven van insecten kunnen heftig reageren op pijnprikkels, zoals hitte en elektrische schokken.”


Groeiende overeenstemming wetenschappers?

Maar hoe houdt dat verband met dat steeds meer wetenschappers er over eens zouden zijn dat insecten pijn kunnen ervaren? Precieze aantallen van wetenschappers die hier achter staan, zijn er immers niet. De resultaten over pijn bij insecten laten de mogelijkheid dat insecten pijn voelen, zoals mensen dat doen, echter openstaan. ‘’Aanwijzingen dat dat (insecten die pijn voelen) zo is, zijn heel sterk,’’ zegt Martijn van Loon in hetzelfde artikel van het BD. Martijn van Loon werkt aan een proefschrift over de mentale vermogens van insecten.


Conclusie

Er is geen aantoonbare groeiende overeenstemming bij wetenschappers dat insecten pijn kunnen ervaren, zoals mensen dat doen. Wel zijn er aanwijzingen en mogelijkheden dat insecten pijn kunnen ervaren op basis van de onderzoeken die zijn gedaan. Het is tevens lastig aan te tonen of insecten échte pijn voelen.

  • Aanleiding

    Voor mijn opleiding journalistiek moest een factcheck schrijven. Ik zocht op artikelen met beweringen en dit was eigenlijk gewoon de eerste die ik tegenkwam, lol.

  • Vooroordeel

    Ik vind dieren te gek en wil dat dieren op alle mogelijke manieren beschermd moeten worden. Hoezo zouden wij mensen mogen bepalen wat er met een dier moet gebeuren? Ik ben in grote lijnen zelfs tegen dierentuinen, hoe leuk ik ze ook vind om te bezoeken, omdat ik denk dat de meeste dieren beter af zijn in de natuur. De vraag of insecten pijn voelen vind ik ergens ook een stomme vraag, want dit betekent dat een insect pas recht heeft om rekening mee gehouden te worden op het moment dat het aantoonbaar pijn lijdt. Lijkt mij de omgekeerde wereld.

  • Werkwijze

    Ik heb gekeken wat er beweerd wordt en gekeken naar waar deze bewering op gestoeld zou kunnen zijn. Ik kwam bij onderzoeken of insecten pijn lijden en hieruit kwam geen concreet bewijs, maar wel mogelijkheden dat het zo zou kunnen zijn dat insecten pijn voelen. Ik denk dat ik nuance heb gebracht. Ik heb Chat GPT gebruikt om de onderzoeken te vinden.

  • Reflectie

    Ik ben blij dat ik dit heb onderzocht. Ik heb echter wel maar één onderzoek bekeken in de eerste versie vna dit artikel. Ik heb daarna meer onderzoeken bekeken, maar had dit eerder kunnen doen.

  • Voornemen

    Eerder meerdere onderzoeken bekijken in plaats van maar een enkel onderzoek.

  • Bronnen

Neem contact met me op als u extra informatie heeft of verbeterpunten ziet.

Bekijk meer Journals

Lucas' Journals

door Lucas Aerdts 18 maart 2025
Zijn jongeren in Eindhoven veel meer bezig met het klimaat dan anderen?
door Lucas Aerdts 18 maart 2025
Biohacking helpt niet tegen long covid 
door Lucas Aerdts 24 december 2024
''Een perfecte dag is voor ons iets wat niet echt bestaat.''
door Lucas Aerdts & Eva Crielaard 22 november 2024
Waarom ARTIESTEN ONAFHANKELIJK blijven
door Lucas Aerdts 31 oktober 2024
Wat kunt u doen tegen prestatiedruk?
door Lucas Aerdts 16 oktober 2024
Journalist WIERD DUK: ''Juist goede journalisten hebben een mening.''
door Lucas Aerdts 11 oktober 2024
Wordt de probleemwijk Charlois verbeterd of juist verslechterd?
Contactgegevens
Socials

Nieuwsbrief

Share by: